Leśna Kuchnia cz. 120 – Pikantna zupa fasolowa
Jeżeli potrzebujecie potrawy która rozgrzewa, syci, szybko
się przygotowuje i smakuje naprawdę wyśmienicie, to ta zupa jest idealna.
Polecamy szczególnie na jesienne (lub zimowe, tegoroczna zima wygląda zupełnie jak jesień) wieczory przy ognisku.
Potrzebujemy:
● Fasola czerwona – 2 puszki
● Kiełbasa chorizo pikantna – 200g
● Papryka czerwona– 1 szt
● Marchew – 1 szt.
● Cebula – 2 szt.
● Ziemniaki – 4 szt.
● Czosnek – 4 ząbki
● Sól, pieprz, chilli
● Odrobina tłuszczu
Ma być prosto, więc proszę uprzejmie. Wszystkie produkty
poza fasolą kroimy w kostkę, wrzucamy do natłuszczonego kociołka i smażymy ok.
10-15 minut. Po tym czasie zalewamy wszystko wodą w ilości takiej, aby zakryła
produkty.
Gotujemy tak długo, aż ziemniaki będą miękkie – czyli
kolejne 15 lub maksymalnie 20 minut. Wtedy też doprawiamy: solą, pieprzem oraz
chilli, jeżeli pikantna kiełbasa nie dała zupie odpowiedniej mocy. Do kociołka
dodajemy fasolę z obu puszek, bez odsączania.
Brak komentarzy: