Leśna Kuchnia cz. 120 – Pikantna zupa fasolowa


Jeżeli potrzebujecie potrawy która rozgrzewa, syci, szybko się przygotowuje i smakuje naprawdę wyśmienicie, to ta zupa jest idealna. Polecamy szczególnie na jesienne (lub zimowe, tegoroczna zima wygląda zupełnie jak jesień) wieczory przy ognisku.

Potrzebujemy:
● Fasola czerwona – 2 puszki
● Kiełbasa chorizo pikantna – 200g
● Papryka czerwona– 1 szt
● Marchew – 1 szt.
● Cebula – 2 szt.
● Ziemniaki – 4 szt.
● Czosnek – 4 ząbki
● Sól, pieprz, chilli
● Odrobina tłuszczu

Ma być prosto, więc proszę uprzejmie. Wszystkie produkty poza fasolą kroimy w kostkę, wrzucamy do natłuszczonego kociołka i smażymy ok. 10-15 minut. Po tym czasie zalewamy wszystko wodą w ilości takiej, aby zakryła produkty.

Gotujemy tak długo, aż ziemniaki będą miękkie – czyli kolejne 15 lub maksymalnie 20 minut. Wtedy też doprawiamy: solą, pieprzem oraz chilli, jeżeli pikantna kiełbasa nie dała zupie odpowiedniej mocy. Do kociołka dodajemy fasolę z obu puszek, bez odsączania.

Mieszamy, gotujemy jeszcze 5 minut aby fasola się zagrzała, i gotowe.

Pikantna zupa fasolowa z ogniska

Pikantna zupa fasolowa z ogniska

Pikantna zupa fasolowa z ogniska

Pikantna zupa fasolowa z ogniska

Pikantna zupa fasolowa z ogniska

Brak komentarzy:

Obsługiwane przez usługę Blogger.