Leśna Kuchnia cz. 51 - Pikantne gruszki z miodem i czekoladą
Dziś odpuścimy na chwilę przyrządzanie wszelakich mięs i
skupimy się na przyrządzeniu prostej, słodko - pikantnej przekąski. Gruszka to
taki fajny owoc który pasuje do większości smaków, jest łatwo dostępny w sklepie
lub na drzewie w ogrodzie i jest odporny na urazy mechaniczne. Można więc wsadzić
taką gruchę w plecak i przy okazji ogniska przygotować i pożreć. Cały proces
zajmuje ok. 15 minut.
Potrzebujemy:
* Gruszki
* Czekolada
* Miód
* Chilli
Gruszki zawijamy w folię aluminiową i zagrzebujemy w
żarze ogniska. (Równie dobrze można je umieścić na grillu lub kracie
ogniskowej). W czasie kiedy gruszka się
piecze, przygotowujemy sos: Do naczynia wrzucamy połamaną czekoladę i umieszczamy
nad ogniskiem. Delikatnie mieszając czekamy aż czekolada się rozpuści, wówczas
dodajemy kilka łyżek miodu i szczyptę chilli.
Po 15 minutach wyjmujemy gotowe gruszki z żaru. Kroimy na
połówki, spożywamy polane sosem na ciepło.
Brak komentarzy: