Leśna Kuchnia cz. 53 - Kaszanka z kiszoną kapustą
Jeden z banalnych przepisów wymyślony jeszcze latem, jak to
się mówi, na poczekaniu. Chodziło o to żeby nie przygotowywać po raz kolejny
typowej krwawej kichy z majerankiem, bo tej wersji mieliśmy już dosyć a nikt za
bardzo nie zna innej... Pod ręką była kapusta, troszkę przypraw... i wyszło
arcydzieło. Od tamtej pory kaszanki w inne formie nie spożywam ;)
Potrzebujemy:
Kaszanka - kilka sztuk
Kapusta kiszona - ok. 20 dag
Cebula - 1 szt
Czosnek - 2 ząbki
Olej lub oliwa z oliwek
Przyprawy: majeranek, pieprz, ziele angielskie tłuczone
Najpierw szatkujemy kapustę i mieszamy ją z przyprawami oraz
siekną cebulą i czosnkiem. Dodajemy trochę tłuszczu. Jeżeli nie lubicie zbyt
kwaśnych dań, możecie dodać trochę miodu lub cukru.
Tak przygotowany farsz wkładamy delikatnie we wzdłużne
nacięcie w kaszance. Całość zawijamy w folię aluminiową skropioną odrobiną w
oleju. Pieczemy dowolnie - na grillu, kracie lub bezpośrednio na żarze ogniska.
10 - max 15 minut i potrawa gotowa. Najlepiej smakuje z
pieczywem.
Brak komentarzy: