Leśna Kuchnia cz. 54 - Krupnik
Co to jest krupnik, chyba nikomu nie trzeba tłumaczyć. Mróz
trzyma srogi, więc na pewno przyda się wam rozgrzewający posiłek. Smacznego!
Potrzebujemy:
* Włoszczyzna: 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera,
kawałek pora
* Cebula - 1 szt
* Kości żebrowe lub schabowe - 0,5 kg
* Ziemniaki - 4 szt
* Kasza jęczmienna - 150g
* Sól, liść laurowy x2, ziele angielskie x6
Kości wkładamy do kociołka, zalewamy wodą i wieszamy nad
ogniem. Gdy woda zacznie wrzeć, dorzucamy włoszczyznę i cebulę (wszystko drobno
pokrojone), listki i ziele angielskie. Po godzinie gotowania na wolnym ogniu
odławiamy kości, a dodajemy pokrojone w kostki ziemniaki oraz kaszę. Teraz
możemy również wstępnie posolić zupę. Gdy ziemniaki zmiękną a kasza zagęści krupnik, możemy finalnie doprawić zupę
solą i spożywać.
Brak komentarzy: