Leśna Kuchnia cz. 54 - Krupnik




Co to jest krupnik, chyba nikomu nie trzeba tłumaczyć. Mróz trzyma srogi, więc na pewno przyda się wam rozgrzewający posiłek. Smacznego!

Potrzebujemy:
* Włoszczyzna: 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, kawałek pora
* Cebula - 1 szt
* Kości żebrowe lub schabowe - 0,5 kg
* Ziemniaki - 4 szt
* Kasza jęczmienna - 150g
* Sól, liść laurowy x2, ziele angielskie x6

Kości wkładamy do kociołka, zalewamy wodą i wieszamy nad ogniem. Gdy woda zacznie wrzeć, dorzucamy włoszczyznę i cebulę (wszystko drobno pokrojone), listki i ziele angielskie. Po godzinie gotowania na wolnym ogniu odławiamy kości, a dodajemy pokrojone w kostki ziemniaki oraz kaszę. Teraz możemy również wstępnie posolić zupę. Gdy ziemniaki zmiękną a kasza  zagęści krupnik, możemy finalnie doprawić zupę solą i spożywać. 





Brak komentarzy:

Obsługiwane przez usługę Blogger.