Leśna Kuchnia cz. 69 - Popcorn
Prażona kukurydza. Prosta szybka i smaczna. Ostatnimi czasy
kupowana najczęściej w postaci do przygotowania w mikrofali. Jest też wersja
premium czyli wielki kubeł tzw. kinowy. Niedawno przy okazji wizyty w kinowej
sieciówce zastanawialiśmy się czy idziemy do kina i kupujemy popcorn, czy
idziemy na popcorn a film jest przy okazji... Po analizie ceny produktów
założyliśmy drugą opcję jako bardziej prawdopodobną. Nigdy więcej popcornu w
kinie, lepiej iść do lasu!
Potrzebujemy:
* Ziarna kukurydzy do prażenia - 30g
* olej - 25 ml
* sól do smaku
* folia aluminiowa.
Arkusz folii aluminiowej natłuszczamy olejem. Wysypujemy
kukurydzę i zawijamy w folię, brzegi zawijamy do środka tworząc szczelny
pakunek przypominający wyglądam np poduszkę.
Pakunek kładziemy na żarze ogniska (na grillu też da rady) i
ogrzewamy baaardzo wolno często obracając na drugą stronę. Popcorn gotowy jest
kiedy częstotliwość wybuchania ziaren znacząco się zmniejszy. Lepiej zakończyć
prażenie wcześniej i zostawić część ziaren nieuprażonych niż czekać za długo i
pozwolić aby uprażone ziarna przypaliły się lub zwęgliły.
Paczkę otwieramy z jednej strony, solimy i spożywamy.
Nie zwykle ciekawy pomysł na pozyskanie przekąski na leśnej wyprawie :) Ja również nie preferuje przepłacania za popcorn w kinie i bez niego wcale gorzej mi się nie ogląda. Zaś popcorn uwielbiam i bardzo często robiłam w garnku na gazie, aż nie przypaliłam dna na tyle, że garnek musiałam wyrzucić. Kupiłam urządzenie do popcornu https://eltkom.pl/urzadzenie-do-popcornu-ariete-party-time-2954 i na samą myśl o garnku jest mi żal, że nie kupiłam tego urządzenia wcześniej bo miałabym i garnek i zawsze idealny popcorn na domowe seanse ulubionych seriali.
OdpowiedzUsuń