Leśna Kuchnia cz. 83 – Pączki serowe
Przed nami Tłusty Czwartek, zapraszamy więc na tradycyjne
pączki serowe… w plenerze.
Potrzebujemy:
- Serek homogenizowany (waniliowy) – 200g
- Jajka – 2 szt.
- Mąka – 1 szklanka lub jak kto woli 150g
- Proszek do pieczenia, cukier waniliowy – 1 łyżeczka
- sól - szczypta
- Olej – 1l
- Smalec – 1 kostka
- Cukier puder i cynamon do posypania
Serek homogenizowany należy wymieszać z jajkami, np. przy
pomocy widelca. Do tej masy wsypać mąkę, cukier waniliowy, sól oraz proszek do
pieczenia. Wymieszać dobrze na gładką masę.
Do kociołka wlać olej i wrzucić kostkę smalcu. Rozgrzać
porządnie tłuszcz. Temperatura tłuszczu jest odpowiednia wtedy, kiedy drewniana
łyżka po zanurzeniu w tłuszczu otacza się natychmiast dużą ilością pęcherzyków
powietrza.
Łyżeczką nabierać porcje ciasta i wrzucać na gorący tłuszcz.
Przed nabraniem ciasta łyżeczkę najlepiej zanurzyć na moment w oleju, wówczas
ciasto łatwiej ześlizgnie się do kociołka.
Usmażone złociste pączki wyjąć przy pomocy łyżki cedzakowej.
Posypać cukrem pudrem i cynamonem. Spożywać po ostygnięciu! (ciekawe kto
wytrzyma :D )
PS: Im szerszy kociołek tym więcej pączków na raz można smażyć,
więc do tego dania korzystniej byłoby użyć kociołka Tatonka ;)
Brak komentarzy: