Leśna Kuchnia cz. 88 - Prażonka z żeberkami
Bardzo proste danie, możliwe do wykonania i w kotle żeliwnym
i w Zebrze. Nie za bardzo jest tu o czym pisać bo sprawa jest tak banalna że
doprawdy brak słów :)
Potrzebujemy:
* Ziemniaki - 3kg
* Żeberka - 1,5 kg
* Cebula - 1 kg
* Szklanka wody
* Sól, pieprz, majeranek
* Tłuszcz do smarowania kociołka
Kociołek smarujemy porządnie tłuszczem, po czym sypiemy
warstwowo: nieco obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków, cebulę w piórkach,
pokrojone na paski żeberka. Każdą warstwę porządnie solimy, posypujemy pieprzem
i majerankiem. Wyjdą nam pewnie 3, może 4 warstwy zanim produkty się skończą,
na koniec wlewamy szklankę wody i stawiamy nad żarem. Czas duszenia ok. 1,5h.
A może Wy chcecie się podzielić przepisem na waszą ulubioną
prażonkę?
Brak komentarzy: