Leśna kuchnia cz. 89 – Wegetariańska zupa curry z fasolką szparagową


Połączenie tradycyjnej polskiej zupy warzywnej z orientalną nutą curry powstało nico przypadkiem i okazało się na tyle smaczne że zdecydowaliśmy się podzielić się z Wami tym przepisem.

Potrzebujemy:
- Fasolka szparagowa (może być mrożona) – 400g
- Cebula – 2 szt.
- Por, marchewka, pietruszka – po 1 sz.
- Czosnek – 2 ząbki
- Ziemniaki – 5 szt.
- Koperek
- Śmietana UHT 18% - 150ml
- Sól, curry
- olej roślinny - 1 łyżka

Na początek wszystkie warzywa za wyjątkiem ziemniaków kroimy w kostkę (fasolkę w większe kawałki) i smażymy w kociołku z dodatkiem dwóch łyżeczek curry.  Po zblanszowaniu warzyw dolewamy 1,5l wody i doprowadzamy do wrzenia.
Kiedy Zupa się zagotuje, wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, dodajemy jeszcze łyżeczkę curry, solimy do smaku i gotujemy ok. 20 minut aż ziemniaki będą miękkie. Wówczas dodajemy koperek i wlewamy śmietanę. Jeżeli trzeba, możemy jeszcze odrobinę dosolić.






Brak komentarzy:

Obsługiwane przez usługę Blogger.