Leśna kuchnia cz. 89 – Wegetariańska zupa curry z fasolką szparagową
Połączenie tradycyjnej polskiej zupy warzywnej z orientalną
nutą curry powstało nico przypadkiem i okazało się na tyle smaczne że
zdecydowaliśmy się podzielić się z Wami tym przepisem.
Potrzebujemy:
- Fasolka szparagowa (może być mrożona) – 400g
- Cebula – 2 szt.
- Por, marchewka, pietruszka – po 1 sz.
- Czosnek – 2 ząbki
- Ziemniaki – 5 szt.
- Koperek
- Śmietana UHT 18% - 150ml
- Sól, curry
- olej roślinny - 1 łyżka
Na początek wszystkie warzywa za wyjątkiem ziemniaków kroimy
w kostkę (fasolkę w większe kawałki) i smażymy w kociołku z dodatkiem dwóch
łyżeczek curry. Po zblanszowaniu warzyw
dolewamy 1,5l wody i doprowadzamy do wrzenia.
Kiedy Zupa się zagotuje, wrzucamy pokrojone w kostkę
ziemniaki, dodajemy jeszcze łyżeczkę curry, solimy do smaku i gotujemy ok. 20
minut aż ziemniaki będą miękkie. Wówczas dodajemy koperek i wlewamy śmietanę.
Jeżeli trzeba, możemy jeszcze odrobinę dosolić.
Brak komentarzy: