Leśna Kuchnia cz. 91 – Zupa gulaszowa z karkówki.
Kolejna zupa gulaszowa w naszym wydaniu. Tym razem z
wieprzowiny, gotowana w kociołku żeliwnym i doprawiona czosnkiem niedźwiedzim.
Ze względu na dzieciaki bez grama ostrej papryki.
Potrzebujemy:
·
Karkówka wieprzowa – 2 do 2,5 kg
·
Cukinia – 0,5 kg
·
Papryka – 3szt.
·
Marchew – 2 szt.
·
Cebula – 4 szt.
·
Ziemniaki wczesne – 10 szt.
·
Pomidory bez skórki – 2 puszki
·
Czosnek niedźwiedzi – 1 pęczek
·
Pół kostki smalcu
·
Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, kminek.
Zaczynamy od rozdrobnienia produktów. Karkówkę trzeba pociąć
w grubą kostkę, w podobne kawałki tniemy obrane ziemniaki i nieobrana cukinię.
Cebulę kroimy w piórka. Marchewkę w półtalarki. Papryka zostaje w całości.
W kociołku roztapiamy smalec i smażymy na nim mięso i cebulę
z dodatkiem soli, szczypty pieprzu oraz
naprawdę dużej ilości sproszkowanej słodkiej papryki. Po podsmażeniu wlewamy
wodę do wysokości ¾ kociołka, dodajemy pomidory z puszki, łyżkę kminku i dusimy
na wolnym ogniu.
W tym czasie na żarze obok kociołka opalamy paprykę aż jej
skórka sczernieje. Pozostawiamy do wystygnięcia, zdejmujemy spaloną skórę i
usuwamy gniazda nasienne. Miąższ kroimy w kostkę.
Po upływie mniej więcej 1,5h próbujemy – na pewno trzeba
będzie dosolić. Dodajemy ziemniaki, paprykę i cukinię, uzupełniamy wodę i
gotujemy jeszcze pół h. Kiedy ziemniaki są miękkie zdejmujemy kocioł z ognia.
Pozostało wrzucić posiekany czosnek niedźwiedzi i podawać jak najszybciej,
gorącą. Najlepiej z zimnym piwem.
Brak komentarzy: