Leśna Kuchnia cz. 92 – Biała kiełbasa w sosie fasolowym
Szybkie jednogarnkowe danie, przypominające trochę leczo z
dodatkiem fasoli. Kiełbasa wprawdzie wcale nie musi być biała – nada się też
dobrej jakości zwykła kiełbasa wędzona, uważamy jednak że delikatny smak białej
kiełbasy nie zakłóca subtelnego, acz pikantnego aromatu sosu. Na zdjęciach
danie przygotowywane na patelni, jednak równie dobrze można je robić w dowolnym
kociołku.
Potrzebujemy:
- Kiełbasa biała, najlepiej własnego wyrobu – 3 szt.
- Chilli – 3 szt.
- Fasola biała konserwowa – 1 puszka
- Papryka czerwona – 1 szt.
- Pomidor – 1 szt. (lub jedna puszka pomidorów bez skórki)
- Cebula – 1 szt.
- Tłuszcz do smażenia
- Sól, lubczyk
Wszelkie warzywa kroimy w dość grube plastry. Wrzucamy na
gorącą natłuszczoną patelnię i smażymy ok. 15 minut, aż zaczną się rozpadać.
Wtedy dodajemy fasolę wraz z zalewą, solimy z umiarem i podgrzewamy dalej, na
mniejszym ogniu.
W tym czasie bezpośrednio na żarze, na ruszcie lub na patyku
(bez nakłuwania, sposób pokazywaliśmy w przepisie o hotdogach: Więcej TUTAJ)
opiekamy kiełbaski. Zarumienione wrzucamy na patelnię, dolewamy nieco wody i
dusimy do uzyskania konsystencji gęstego sosu. Na koniec dodajemy kilka szczyp
lubczyku do smaku oraz jeśli trzeba, jeszcze nieco soli.
Brak komentarzy: