Leśna kuchnia cz. 99 – Pikantna kasza bulgur z kurczakiem i grzybami
Proste danie na bazie popularnej głównie w krajach arabskich
kaszy bulgur. Prawdopodobnie równie
smaczne wyszłoby, gdyby wszystkie dodawane składniki były w formie suszonej –
jeszcze to kiedyś sprawdzimy. Zamiast grzybów leśnych w razie nieurodzaju można
dodać pieczarki.
Potrzebujemy:
·
Kasza bulgur – 200g
·
Pierś z kurczaka – 200g
·
Por – 1 szt
·
Cebula dymka – 1 szt
·
Papryka ostra dowolnej odmiany – zależnie od
upodobań
·
Czosnek – 3 ząbki
·
Grzyby leśne – kilka kapeluszy
·
Tłuszcz do smażenia
·
Sól
Przygotowanie jest proste i szybkie – pierś z kurczaka
kroimy w grubą kostkę i zesmażamy w kociołku razem z rozdrobnionym czosnkiem,
cebulą, papryką i pociętymi na paski kapeluszami grzybów. Z pikantnymi
odmianami papryki trzeba uważać żeby zbyt wrażliwi nie ziali ogniem po
spożyciu. W celu osłabienia ich ostrości można np. przed posiekaniem usunąć
pestki nasienne, lub po prostu nie dodawać zbyt dużo.
W drugiej kolejności do kociołka trafiają posiekany por oraz kasza. Smażymy jeszcze chwilę, niezbyt długą aby
nie przypalić pora.
Wlewamy do kociołka około pół litra wody, czekamy aż zawrze,
solimy i gotujemy 15 minut. Po tym czasie możemy zdjąć kociołek z ognia i
odstawić na jeszcze 10-15 minut tak, aby kasza wypiła całą wodę.
Dory wieczór - na ile osób jest danie?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Ewa