Leśna Kuchnia cz. 102 - Perliczka na sznurze
Po latach spożywania pieczonych kurczaków dostaliśmy
nareszcie okazję spróbowania mniej typowego gatunku drobiu. Perliczka okazała się
zdecydowanie lepsza a zarazem kompletnie inna w smaku niż kurczak. Szkoda, że
tak długo trzeba czekać aż się dopiecze…
Potrzebujemy:
● Perliczka – 1 szt.
● Cytryna – 1 szt.
● Masło czosnkowe – 100g
● Boczek wędzony – 100g
● Sól, majeranek, przyprawa do drobiu
Perliczkę hojnie nacieramy solą, majerankiem i przyprawa do
drobiu zarówno na zewnątrz jak i w środku. Faszerujemy boczkiem wędzonym i
masłem, otwór zatykamy całą cytryną.
Tak przygotowanego ptaka możemy nabić na rożen lub zawiesić
na grubszym sznurku w odpowiedniej odległości od żaru. Sznurek ma nad rożnem tę
przewagę że raz skręcony długo utrzymuje ruch obrotowy, podczas gdy rożen
trzeba okręcać manualnie.
Po 2 godzinach pieczenia nożem przebijamy cytrynę na wylot,
aby parujący z niej sok dodatkowo nawilżył mięso.
Brak komentarzy: