Leśna Kuchnia cz. 101 – Barszcz biało - czerwony
Dzień 100-lecia Odzyskania Niepodległości spędziliśmy
przyrządzając w lesie między innymi danie wybitnie pasujące kolorystycznie do
okazji.
Potrzebujemy:
● Buraki czerwone – 3 szt.
● Cebula – 1 szt.
● Kostka bulionu warzywnego
● Sól, pieprz, majeranek
● Ocet
● Śmietana 18% - 100ml
Obrane buraki oraz cebulę kroimy na ćwiartki. Wrzucamy do
kociołka, lekko solimy, zalewamy wodą tak aby przykryła składniki. Gotujemy
przez godzinę na mocnym ogniu, w razie potrzeby dolewając wody do kociołka.
Po tym czasie warzywa wyjmujemy z kociołka. Do pozostałego
wywaru wrzucamy kostkę bulionu, nieco pieprzu i majeranku. Możemy też dorzucić
część ugotowanych buraków, które musimy drobno posiekać. Gotujemy jeszcze
moment po czym próbujemy. Jeżeli zupa jest zbyt słodka zakwaszamy ją dodając
nieco octu.
Podajemy z kleksem gęstej, kwaśnej śmietany.
Brak komentarzy: