Leśna Kuchnia cz. 124 – Oliwa smakowa


Aromatyzowana oliwa to doskonała przyprawa do wielu dań.  Tłuszcz z ekstraktem przypraw najpowszechniej używany jest chyba w zupkach chińskich, na które wszyscy złorzeczą ale i tak je spożywają :) Tamten wynalazek zawiera jednak tłuszcz palmowy którego nie polecamy. Zdecydowanie zdrowiej, smaczniej i weselej przygotować własną kompozycję.

Dziś na warsztat trafia oliwa z ostrą papryką. To tylko jedna z opcji: możecie użyć np. suszonych grzybów, świeżych ziół, czosnku, orzechów, marynowanego pieprzu, korzenia imbiru czy nawet wędzonych śliwek. Możecie też mieszać te smaki w dowolne kompozycje a ograniczeniem jest tu tylko wasza fantazja. Tłuszcz, wiadomo – im szlachetniejszy tym fajniej, ale zwykły olej rzepakowy też całkiem dobrze się nada.

Potrzebujemy:
● Oliwa – 0,5l
● Świeża papryka pepperoni – 3 szt.
● Miks suszonych papryk ostrych – kilka lub kilkanaście sztuk (habanero, peperoncini, chilli z własnej hodowli)

Oliwę wlewamy do kociołka i podgrzewamy. Do oliwy wrzucamy jedną suszoną papryczkę – kiedy zacznie się smażyć i otoczy się bąbelkami powietrza, to znak że temperatura tłuszczu jest odpowiednia.

Dorzucamy posiekane świeże papryczki oraz resztę suszonych. Możemy teraz od razu zdjąć kociołek z ognia lub smażyć dalej – im  bardziej przesmażymy paprykę tym stanie się ona mniej ostra.
Kociołek z oliwą odstawiamy do przestudzenia po czym zlewamy zawartość do szklanej butelki lub słoika.  Pozostawiamy w spokoju na 2-3 tygodnie.

Po tym czasie odcedzamy niepotrzebne już fragmenty papryki a tłuszcz umieszczamy w szczelnie zamykanej butelce. Starczy na bardzo długo.

Taka oliwa sprawdza się doskonale jako dodatek do pizzy (jedyny prawilny, precz z sosem czosnkowym!!!), makaronu (o czym niebawem) oraz sałatek (o czym także niebawem) :)

Polecamy także zabierać taką oliwę na szlak. W sytuacji survivalowej daje wiele korzyści, m.in zastrzyk kalorii, doprawiona żywność podnosi morale, awaryjnie jako rozpałka...

Oliwa smakowa z ogniska

Oliwa smakowa z ogniska

Oliwa smakowa z ogniska

Oliwa smakowa z ogniska

Brak komentarzy:

Obsługiwane przez usługę Blogger.