Leśna Kuchnia cz. 138 – Żeberka BBQ

4/17/2021

Klasyczny przepis na żeberka po amerykańsku. Najlepsze byłyby wołowe, ale serio jak żyję nie widziałem takowych w handlu. Jesteśmy więc skazani na wieprzowinkę… i długie oczekiwanie na posiłek. Takie żeberka potrzebują 3-4 żeby odpowiednio ‘doszły’.

Potrzebujemy:

● Żeberka wieprzowe – 1 kg

● Sos Barbecue – 100 ml

● Sos Worcester – 50 ml

● Musztarda miodowa – 50  ml

● Sól, papryka wędzona

 

Żeberka nacieramy porządnie solą. Sos BBQ, sos Worcester i musztardę mieszamy razem, dosypując łyżeczkę wędzonej papryki. Żeberka obtaczamy dokładnie w marynacie i pozostawiamy na kilkanaście minut, aby smaki trochę się przegryzły. Po tym czasie zawijamy mięso w folię aluminiową (nie oszczędzamy folii, co najmniej 5 warstw musi być) i kładziemy w żarze ogniska.

Pieczemy 3-4 h, co pół h obracając pakunek na drugą stronę. Uważamy, aby nie traktować zawiniątka żywym ogniem, który niechybnie spaliłby szykowane mięso.

Spożywamy z pieczywem lub ziemniakami z ogniska.

Żeberka z ogniska

Żeberka z ogniska

Żeberka z ogniska

Żeberka z ogniska

Żeberka z ogniska

 

 

Brak komentarzy:

Obsługiwane przez usługę Blogger.