Leśna kuchnia cz. 20 - Pizza.


Jakiś czas temu pytaliśmy się Was, jakiego dania na bank nie da rady przygotować w lesie. Jako że dziś przyszła pora na jubileuszowy, dwudziesty przepis, postanowiliśmy po raz kolejny zmierzyć się z wyzwaniem i odpowiedzieć sobie oraz wszystkim innym, czy da radę przyszykować pizzę na ognisku.

Proponujemy na początek prostą wersję pizzy z salami i cebulą. Dla testu zrobiliśmy później (już w ciemnościach) jeszcze pizzę 4 sery (pleśniowy, dojrzewający, wędzony, mozarella) - obie wyszły przepyszne.
Mając trochę więcej czasu Margoo postanowiła wykopać Dziurę Dakotów - https://www.youtube.com/watch?v=XnCZLnA46-4 - Oczywiście pozdrawiamy panów Michała ZNazwiskaNieznanego oraz Marka LewandUUwskiego ;)
Potrzebujemy:

Ciasto:
mąka pszenna typ 400 lub 450 - 400g
woda - ok. 1 szklanki
drożdże suszone - 1 opakowanie
zioła prowansalskie - na oko ;)
cukier - 2 łyżeczki
sól - 1 łyżeczka
oliwa - 1 łyżka


Sos:
koncentrat pomidorowy - 1 słoiczek
czosnek - 3 ząbki
oliwa z oliwek - 50ml
woda - 50ml
cukier - 1 łyżeczka
oregano, zioła prowansalskie, sól, pieprz - do smaku

Obłożenie:
salami - kilka plastrów
ser mozarella - 150g
cebula - 1 szt

Olej lub oliwa do smażenia.

Dzieło zaczynamy od przygotowania ciasta.
Mieszamy mąkę, zioła prowansalskie, sól, cukier, suszone drożdże i wodę. Wyrabiamy ciasto tak aby nie kleiło się do rąk, po czym wlewamy łyżkę oliwy i zagniatamy raz jeszcze. Odstawiamy do wyrośnięcia, najlepiej nie daleko ogniska, w ciepłe miejsce.

W czasie kiedy ciasto wyrasta można przygotować prosty sos: Koncentrat pomidorowy mieszamy z wodą i oliwą tworząc coś na kształt pasty. Czosnek siekamy jak najdrobniej lub rozcieramy na miazgę i dodajemy do koncentratu. Wsypujemy cukier, aby zrównoważyć wysoką kwasowość koncentratu pomidorowego. Doprawiamy ziołami, solą i pieprzem.

W procesie przygotowania pizzy przyda się nam patelnia z pokrywką. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie porcje. Pokrywkę podsypujemy mąką , układamy na niej porcję ciasta i ugniatamy dłońmi, tworząc placek o wielkości pokrywki.
Patelnię nagrzewamy, po czym natłuszczamy oliwą. Umieszczamy na niej ciasto, które rozgniatamy aby zajęło jak największą powierzchnię. Smażymy około 5 minut, aż się zarumieni i lekko stwardnieje, po czym obracamy ciasto na druga stronę i smażymy przez taki sam okres czasu.

Jeszcze raz obracamy ciasto, smarujemy delikatnie sosem, układamy plastry salami i piórka cebuli, posypujemy tartym serem. Na ser sypiemy jeszcze szczyptę oregano. Patelnię przykrywamy pokrywką i smażymy na małym, ale stałym ogniu lub nad samym żarem, około 20-25 minut. Spód pizzy musi się porządnie zarumienić a ser roztopić. Przed krojeniem czekamy kilka minut aż pizza trochę przestygnie a ser stężeje - wówczas da się pokroić o wiele łatwiej.

Pizzę 4 sery przygotowujemy analogicznie do pierwszej, z tym że zamiast salami i cebuli na sos ścieramy tylko ser, każdy na 1/4 pizzy.

Smacznego!















1 komentarz:

Obsługiwane przez usługę Blogger.