Leśna Kuchnia cz. 29 - Jajko z kamienia.

Szybka przekąska, przygotowana uprzednio przez jedną z drużyn podczas mistrzostw Polski w survivalu w roku 2015.
Gratulujemy 5 miejsca :)

Wbrew pozorom najwięcej problemów przysporzył kamień. Ludziom z południa kraju może to się wydawać dziwne, ale... u nas nie ma kamieni!!! Odpowiedniego głazu szukaliśmy prawie dwa miesiące. Nie znaleźliśmy. Wobec tego kamień został przywieziony z prywatnej posesji pana Adama (dzięki stokrotne!), przejechał ponad 20 km najprawdziwszym survivalowym samochodem, po czym został zaniesiony na miejsce przyrządzania posiłku.

Potrzebujemy:
* Kamień
* Jajko
* Sól
* Olej roślinny

Kamień należy umieścić w żarze ogniska i poczekać, aż powierzchnia się nagrzeje. Wtedy najbardziej płaski obszar kamienia smarujemy tłuszczem i delikatnie wbijamy jajko. Smaży się dość szybko, należy uważać żeby nie przesadzić z czasem smażenia gdyż jak na pewno wszyscy wiemy, najlepsze sadzone jajko to to z płynnym żółtkiem. Solić można jak kto woli - albo zaraz po wbiciu jajka na głaz, albo przed spożyciem.




Brak komentarzy:

Obsługiwane przez usługę Blogger.