Leśna Kuchnia cz. 31 - Wytrawne konfitury
Jesteśmy przekonani, rzecz jasna, że nikt z Was nie
wybierze się do lasu aby szykować weki na zimę. Myśmy też w tym celu nie
poszli. Tym niemniej konfitury owocowe z dodatkiem cebuli i/lub octu,
przygotowane bezpośrednio przed podaniem posiłku stanowią naprawdę cenny i
smaczny dodatek do dania głównego. Zamieszczamy więc dzisiaj dwa przepisy godne
wypróbowania - obie konfitury doskonale pasowały do mięsa kurczaka z rożna -
szczegóły w poprzednim poście.
Konfitura z malin, gruszek i cebuli:
*Maliny - 400g
* gruszki - 400g
*Jabłko - 1 szt
*Cebula czerwona - 3 szt
*Czosnek - 2 ząbki
* Cukier - 150g
* Ocet jabłkowy - 50 - 100ml,
* Sok z cytryny, miód - do smaku
* Przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz
czarny
W kociołku rozpuszczamy cukier na
karmel. Dodajemy przyprawy: liść laurowy, rozgniecione ząbki czosnku, zmiażdżone ziarna ziela
angielskiego i pieprzu. Kiedy karmel jest gotowy, dorzucamy czerwone cebule
pokrojone w piórka, a gdy warzywo się zeszkli dolewamy ocet jabłkowy. Potem
dokładamy maliny, obrane jabłko i gruszki. Powoli gotujemy na małym ogniu, aż
ocet odparuje a konfitura zgęstnieje. W razie potrzeby doprawiamy danie sokiem
z cytryny lub miodem.
Konfitura z dyni, cebuli i papryki:
* Dynia - 500g
* Papryka żółta słodka - 1 szt
* Papryka żółta pepperoni - 1 szt
* Miód pitny - 150 ml
* Masło - 100g
* Olej do smażenia
* Sok z cytryny, miód - do smaku
* Sól, pieprz
Dynię obieramy ze skóry, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w
kostkę. Na rozgrzany w kociołku olej wrzucamy posiekaną w drobną kostkę cebulę,
kawałki dyni i paprykę słodką pokrojoną w kostkę. Chwilę smażymy aż cebula się
zeszkli. Doprawiamy posiekaną ostrą papryczką, solą i pieprzem. Zalewamy miodem
pitnym. Chwilę dusimy czekając, aż alkohol odparuje, po czym dodajemy masło.
Wszystko dusimy na małym ogniu pod przykryciem, aż dynia będzie miękka. Na
koniec możemy jeszcze raz doprawić do smaku miodem lub sokiem z cytryny.
Brak komentarzy: