Leśna Kuchnia cz. 70 - Parówki w cieście francuskim
... czyli wyjątkowo prosta i szybka przekąska. Niby
bardziej powszechne są parówki oblepione ciastem na podpłomyki, ale wyszliśmy z
założenia że są takie dni kiedy nawet ciasta na podpłomyki nie chce się robić
:) Pozdrawiamy wszelkie leniwce.
Potrzebujemy:
- Parówki
- Ciasto francuskie
- Dowolny sos, np musztarda, ketchup, czosnkowy
Arkusz ciasta francuskiego rozwijamy. Kawałek ciasta
smarujemy wybranym sosem, kładziemy parówkę i zawijamy ciastem. Odcinamy
zawiniętą parówkę od arkusza, zalepiamy krawędzie.
Arkusz ciasta starcza na jakieś 5-6 parówek.
Pieczemy na kracie ogniskowej lub rzecz jasna na grillu.
Uważamy z temperaturą, ciasto francuskie bardzo łatwo się przypala. Po 10
minutach przekąska zazwyczaj jest już gotowa.
Brak komentarzy: