Leśna kuchnia cz. 72 - Chłopski garnek czyli prosta duszonka
Duszonki zazwyczaj przygotowuje się w kociołku żeliwnym
wyłożonym liśćmi kapusty. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie żeby przygotować
duszonkę w poczciwej Zebrze – banalnie prostą, a mimo tego (a może właśnie
dzięki temu) niesamowicie smaczną.
Potrzebujemy:
·
Ziemniaki
·
Kiełbasa
·
Cebula
·
Czosnek
·
Dowolny tłuszcz.
·
Sól, pieprz, majeranek
Wszystkie produkty rozdrabniamy,
nie krojąc ich jednak zbyt drobno.
Dno kociołka nacieramy tłuszczem,
po czym garnek wypełniamy składnikami układając je warstwowo: ziemniaki,
kiełbasa, cebula, przyprawy. Powinny wyjść co najmniej 3 takie zestawy warstw.
Na koniec do środka wlewamy szklankę wody i dusimy pod przykryciem aż ziemniaki
będą miękkie. Zazwyczaj trwa to około godziny. Co ważne: NIE MIESZAMY! Jeżeli
ogień nie będzie zbyt duży potrawa nie przywrze na pewno. Jak znam życie, na
finał trzeba będzie jeszcze dosolić.
Brak komentarzy: