Leśna Kuchnia cz. 78 – Burgery z grzybami
Skąd bierzemy przepisy na nasze dania? Całe szczęście nikt
takiego pytania jeszcze nie zadał gdyż nad odpowiedzią
musielibyśmy się bardzo poważnie zastanowić. Wbrew pozorom nie jest to pytanie proste. Po namyśle można stwierdzić że dania z Leśnej Kuchni to zlepek własnych przemyśleń, inspiracji, pomysłów znajomych, podpowiedzi
w internetach i diabli wiedzą czego jeszcze, bardzo często o wszystkim decyduje
przypadek. Posłużmy się poniższym przykładem:
Był sam środek sezonu jesienno – grzybowego więc nic dziwnego, że jedna z bardzo znanych restauracji
fastfood wprowadziła do menu burgery z dodatkiem grzybów. Na reklamie burger
prezentował się cudownie.
Znajomi wpadli na pomysł (słowo klucz 1) wejścia do tej
restauracji na kawę. Przypadkiem (słowo klucz 2) zauważyliśmy plakat z
jesiennym menu. Nie skosztowaliśmy, ale
pomysł na danie przeskoczył automatycznie w zakładkę ‘do realizacji’. Zanim
pomysł przeszedł do fazy wykonania w okolicznych lasach niestety grzyby się
skończyły, trzeba było więc przemyśleć koncept burgera (słowo klucz 3)
przekształcając danie inspirujące, oryginalne (słowo klucz 4) w przepis
finalny.
Potrzebujemy:
·
Mięso wołowe 500g (lub uformowane burgery wołowe
4 szt.)
·
Bułki z sezamem – 4 szt.
·
Marynowane borowiki (jeżeli nie mamy zapasów,
można nabyć marynowane pieczarki) – kilka sztuk
·
Sos tatarski gotowy lub własnoręcznie
przygotowany
·
Cebula czerwona – 1szt.
·
Rukola – 200g
·
Ser żółty topiony w plasterkach – 8 plastrów
·
Olej – 50 ml
Na dno bułki kładziemy dwa plastry sera które polewamy odrobiną sosu tatarskiego. Na to kładziemy kotlet który także smarujemy sosem. na wierzchu kotleta umieszczamy kilka piórek cebuli oraz plastry marynowanych borowików. Dokładamy garść rukoli i zamykamy kanapkę górną połową bułki.
Brak komentarzy: