Leśna Kuchnia cz. 76 - Zupa ziemniaczana
Dziś kolejna z zup gotowanych na wędzonym mięsie, prosta,
smaczna i sycąca.
Potrzebujemy:
·
Kość schabowa wędzona – 1 szt.
·
Boczek wędzony – 200g
·
Ziemniaki – 1 kg
·
Cebula – 1 szt.
·
Czosnek – 2 ząbki
·
Marchew – 1 szt.
·
Sól, kminek
·
Siano
Jak zwykle mięso, cebulę i czosnek kroimy drobno i smażymy w
kociołku. Można bez dodatku tłuszczu, wystarczająco wiele wytopi się z
wędzonego boczku. W tym czasie część ziemniaków kroimy w grubą, a część w
bardzo drobną kostkę. Wraz z pokrojoną marchewką i wędzoną kością wrzucamy do
kociołka, dolewamy wody tak aby zakryła cały wsad i gotujemy pod przykryciem.
Danie jest gotowe wtedy kiedy małe kostki ziemniaków rozpadną się i zagęszczą
zupę. Potrawę doprawiamy solą i kminkiem. Możemy dodać nieco kopru lub (o ile
posiadacie) czosnku niedźwiedziego.
Brak komentarzy: