Leśna Kuchnia cz. 77 – Polewka staropolska
Jeźli polewkę zacną a pożywną chcesz uważyć, najsamprzód
weźmij pyr kilka a w żar wrzuć
najgłębszy, by tam srodze się przypiekły. Z wędzonego wieprzka oberżnij mięsiwa
tłustego ile trza, porżnij grubo po czem
do kotła wsyp. Podobnie z cebulą oraz
czosnkiem uczyń, jednakoż czosnku niedużo przydaj, bowiem tenże aromat w zakwas
został wprowadzon. Smaż tęgo przez modlitw kilka, aż się tłuszcz porządnie
wydzieli. Tedy pyry z ognia wyjmnij, porżnij dobrze i zasię do garnca daj, po
czem zakwasem żytnim a kwasem chlebowym zalej ile wlezie. Gdy ciecz zawrze,
dorzuć przygarść sążnistą grzyba suchego oraz takiegoż majeranu, któren dobry smak
da. Zamieszaj dobrze i na kilka modlitw pozostaw podgrzewając znienagła, dla
smaków lepszego wymieszania.
Do misy przydaj sera słonego owczego, któren albo bryndzą
zowią. Warem zalej. Ze smakiem spożywaj, uprzednio gąsiorek gorzałki ze
spiżarni przyniósłszy.
Brak komentarzy: