Leśna Kuchnia cz. 93 – Zupa czosnkowa
Zaletami tego dania są szybkość przygotowania, prostota
składników oraz duża możliwość
dopasowania do indywidualnych preferencji konsumenta. Rzecz jasna danie ma
także wad, wśród których prym wiedzie niechęć znacznej części społeczeństwa do
spożywania czosnku najczęściej występująca u kobiet ;) Zachodzi tu niespotykana
zależność, mianowicie nie jest ważne czy zupę konsumować będzie kobieta czy też
jej partner – niechęć jest jednakowa J
Za pewną niedogodność można uznać również charakter potrawy która nadaje się
bardziej na przystawkę niż na główne danie.
Konkludując, rekomendujemy zupę czosnkową jako przekąskę
przed głównym daniem dla zgrai samotnych bushcrafterów!
Potrzebujemy:
·
Czosnek – pół główki
·
Cebula dymka – 4 szt.
·
bulion – 1l (można uzyskać z kostek lub
bulionetek)
·
Pieprz, majeranek
Przykładowe dodatki:
·
Bagietka czosnkowa
·
Ser łatwo topliwy : mozzarella, z żółtych gouda
lub cheddar
·
Szynka wędzona
·
Zielone części cebuli dymki
Od cebuli dymki odkrajamy szczypior, który przyda się
później. Białe części kroimy w kostkę i wrzucamy do kociołka by się zeszkliły.
Po chwili dorzucamy posiekane ząbki czosnku.
Po delikatnym podsmażeniu całość zalewamy bulionem (możemy
ugotować go od podstaw, przynieść z domu, użyć kostki lub bulionetki) w ilości
1l i gotujemy około 0,5h. Na koniec doprawiamy pieprzem i majerankiem.
Uzyskaliśmy bardzo aromatyczny bulion czosnkowy.
W czasie gotowania możemy upiec nad ogniem grzanki z
bagietki czosnkowej (nada się także każde inne pieczywo). Szczypior dymki
szatkujemy drobno, szynkę kroimy w drobną kostkę, ser, o ile nie był tarty,
rozdrabniamy.
Do miski nakładamy jeden lub kilka dodatków zgodnie z
zachciankami spożywających, zalewamy gorącą zupą. Czekamy chwilę aż dodatki się
ogrzeją. Wtedy zupa jest gotowa do spożycia.
Brak komentarzy: