Leśna Kuchnia cz. 84 - Carbonara
Carbonara to włoski biały sos do makaronu, fantastycznie
prosty w przygotowaniu. Pamiętać należy, że do jego przyrządzania tradycyjnie
nie używa się śmietany. Danie podałem na zlocie grupy Bushcraft
cooking.Rzekomo smaczne ;)
Potrzebujemy:
- Makaron wstęgi (talgiatelle, pappardelle) – 300g
- Boczek wędzony (tłusty, może być też podgardle) – 200g
- Jajka – 2 szt.
- Czosnek – 4 ząbki
- Jajka – 2 szt.
- Ser parmezan lub inny twardy długo dojrzewający – 100g
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
Jeżeli akurat nie mamy patelni należy ugotowany makaron
usunąć z kociołka na czas szykowania sosu – tym razem patelnia akurat była więc
poszło jeszcze łatwiej.
Na zimną patelnię wrzucamy pokrojony w kostkę boczek oraz
czosnek. Smażymy raczej na małym ogniu do momentu wytopienia tłuszczu i
powstania rumianych skwarek. W tym czasie jajka wbijamy do miseczki, dodajemy
75g startego sera oraz szczyptę soli i pieprzu. Dobrze mieszamy.
Do skwarek na patelni dorzucamy makaron, dolewamy masę
jajeczną. Delikatnie podgrzewając mieszamy danie – topiący się ser spowoduje
zagęszczenie sosu który stanie się kremowy i delikatny. Nie możemy dopuścić aby
ścięło się jajko – wtedy uzyskamy jajecznicę.
Brak komentarzy: