Leśna Kuchnia cz. 106 – Camembert z miodem i orzechami.
Camembert to pochodzący z Francji kremowy ser pleśniowy
który ostatnimi czasy przebojem wdziera się na polskie… ruszty. Coraz bowiem
częściej rodacy kupują go na grilla w zastępstwie kiełbasy czy karkówki. Duże
znaczenie ma fakt że ten ser można doskonale aromatyzować dostosowując smak do
swoich preferencji. Dzisiaj proponujemy wersję słodko – orzechową, inne
wkrótce.
Potrzebujemy:
● Camembert naturalny – 1 szt.
● Orzechy laskowe – 100g
● Miód – 2 łyżeczki
● Odrobina tłuszczu
Orzechy lasowe łuskamy i rozdrabniamy w dowolny sposób.
Kawałek folii aluminiowej delikatnie natłuszczamy masłem,
olejem lub oliwą. Centrum arkusza smarujemy łyżeczką i posypujemy częścią
orzechów. Na środku kładziemy ser, na wierzch wykładamy resztę miodu i
orzechów. Zawijamy szczelnie.
Układamy pakunki z serami na żarze ogniska. Pieczemy przez
10-15 minut kilkukrotnie obracając zawiniątka. Upieczony ser roztapia się
wewnątrz i robi się wyczuwalnie miękki, po tym można łatwo poznać że czas już
zakończyć pieczenie.
Brak komentarzy: