Leśna Kuchnia cz. 106 – Camembert z miodem i orzechami.



Camembert to pochodzący z Francji kremowy ser pleśniowy który ostatnimi czasy przebojem wdziera się na polskie… ruszty. Coraz bowiem częściej rodacy kupują go na grilla w zastępstwie kiełbasy czy karkówki. Duże znaczenie ma fakt że ten ser można doskonale aromatyzować dostosowując smak do swoich preferencji. Dzisiaj proponujemy wersję słodko – orzechową, inne wkrótce.
Potrzebujemy:
● Camembert naturalny – 1 szt.
● Orzechy laskowe – 100g
● Miód – 2 łyżeczki
● Odrobina tłuszczu

Orzechy lasowe łuskamy i rozdrabniamy w dowolny sposób.
Kawałek folii aluminiowej delikatnie natłuszczamy masłem, olejem lub oliwą. Centrum arkusza smarujemy łyżeczką i posypujemy częścią orzechów. Na środku kładziemy ser, na wierzch wykładamy resztę miodu i orzechów. Zawijamy szczelnie.
Układamy pakunki z serami na żarze ogniska. Pieczemy przez 10-15 minut kilkukrotnie obracając zawiniątka. Upieczony ser roztapia się wewnątrz i robi się wyczuwalnie miękki, po tym można łatwo poznać że czas już zakończyć pieczenie.

camembert z ogniska

camembert z ogniska

camembert z ogniska

camembert z ogniska

Brak komentarzy:

Obsługiwane przez usługę Blogger.