Leśna Kuchnia cz. 107 - Haszu
Haszu to propozycja dla tych którzy pragną odmiany od
standardowego kebaba. Mięso doprawione cynamonem i oregano posiada nietypowy,
orientalny smak. Takie połączenie przypraw może niektórych zaskoczyć, ale
gwarantujemy że spróbować warto.
Potrzebujemy:
● Mięso mielone - 0,5 kg
● Cebula - 0,5 kg
● sól, cayenne, cynamon, oregano, papryka słodka
● Odrobina tłuszczu
Oraz dodatki :
● Tortilla - 6 szt.
● Sałata lodowa, ogórek, pomidor, cebula
● Sos czosnkowy, ketchup
Haszu możemy przygotować na patelni i tak zapewne byłoby
najszybciej. Tym razem patelni nie zabraliśmy więc zebra raz jeszcze musiała
stanąć na wysokości zadania.
Garnek lub patelnię natłuszczamy i umieszczamy nad ogniem. Cebulę
kroimy w piórka, wrzucamy do gara, czekamy aż się zeszkli. Wówczas delikatnie
solimy, dodajemy pieprz cayenne w ilości uzależnionej od gustu gotującego,
podlewamy odrobiną wody i dusimy aż cebula uzyska papkowatą konsystencję.
Wówczas dodajemy mięso mielone, czubatą łyżeczkę! cynamonu i tyleż samo oregano,
3 łyżeczki papryki słodkiej. Wszystko dobrze mieszamy i dusimy dalej.
Kiedy woda odparuje a mięso ładnie się zarumieni, Danie jest
gotowe do spożycia. Na finał można jeszcze nieco dosolić.
Podajemy identycznie jak kebab, zawijając w tortillę z dodatkiem
ulubionych sosów i warzyw.
Brak komentarzy: