Leśna Kuchnia cz. 108 – Żeberka w młodej kapuście.


Tradycyjnie żeberka dusi się w kapuście kiszonej, tym razem jednak ze względu na porę roku i co za tym idzie dostępność nowalijek zdecydowaliśmy się na użycie super delikatnej młodej kapusty. Dobór przypraw tez musiał być inny więc dania niby podobne, a jakże odmienne… z kiszoną też kiedyś zrobimy.


Potrzebujemy:
● Żeberka wieprzowe – 1kg
● Młoda kapusta – 1 główka
● Cebula – 1 szt.
● Czosnek – 3 ząbki
● Sól, pieprz, kminek, majeranek, koper
● Odrobina tłuszczu


Żeberka solimy, kroimy na paski. Cebulę kroimy w piórka.
Do natłuszczonego, rozgrzanego kociołka wrzucamy cebulę oraz żeberka. Obsmażamy na mocnym ogniu, często mieszając aby mięso zarumieniło się równomiernie.
Podlewamy około 0,5l wody i dusimy przez godzinę, kontrolując czy mięso nie przywiera. Jeżeli tak się dzieje, dolewamy nieco wody.
W tym czasie szatkujemy kapustę i czosnek. Po upływie godziny dorzucamy poszatkowane składniki do gara. Doprawiamy pieprzem, majerankiem i kminkiem, mieszamy porządnie i dusimy dalej, tym razem na malutkim ogniu.  Młoda kapusta ma to do siebie że strasznie się redukuje, wręcz znika w oczach. Nie należy się tym przejmować, taki jej urok.
Kiedy mięso żeberek odchodzi od kości to znak, że danie jest prawie gotowe. Należy tylko jeszcze dorzucić pęczek posiekanego koperku i w razie potrzeby dosolić do smaku.
Spożywamy solo, z ziemniakami lub pieczywem.

Żeberka w młodej kapuście z ogniska

Żeberka w młodej kapuście z ogniska

Żeberka w młodej kapuście z ogniska

Żeberka w młodej kapuście z ogniska




Brak komentarzy:

Obsługiwane przez usługę Blogger.