Leśna Kuchnia cz. 114 – Gulasz schabowy z grzybami
Leśna Kuchnia cz. Xxx – Gulasz schabowy z grzybami
Nie dodawaliśmy przepisów przez kilka tygodni. Wiadomo – wrzesień. Zamiast gotować uganialiśmy się po lasach za grzybami, podobnie jak zresztą większa część Rodaków. Św. Bartłomiej był tego roku łaskawy, grzyby obrodziły solidnie. Przeto dziś, jak można się było spodziewać, wjeżdża na tapetę przepis z wykorzystaniem grzybów.
Potrzebujemy:
● Schab - 1 kg
● Grzyby rurkowe – 500g
● Cebula – 2 szt.
● Mąka – 50g
● Sól, pieprz, majeranek
● Tłuszcz do smażenia
Grzyby (u nas maślaki i borowiki) czyścimy i kroimy w niezbyt drobną kostkę. Podobnie postępujemy z jedną cebulą. Oba składniki wsypujemy do nagrzanego, natłuszczonego kociołka i smażymy około 10 minut. Po tym czasie delikatnie solimy, przekładamy do miseczki i odstawiamy na bok.
Mięso kroimy w gruba kostkę, drugą cebulę w piórka. Cebulę delikatnie podsmażamy w kociołku, zaś schab przyprawiamy solą i pieprzem, obsypujemy mąka, Po chwili do smażącej się cebuli dodajemy przyprawione mięso i razem smażymy jeszcze jakiś czas czekając, aż mięso się zrumieni. Wówczas całość zalewamy wodą tak, aby zakryła składniki i dusimy na wolnym ogniu około 45 minut.
Kiedy stwierdzimy, że schab jest już miękki i gotowy do spożycia do kociołka dodajemy uprzednio podsmażone grzyby. Teraz jest również dobry moment aby doprawić danie pieprzem i majerankiem. Dusimy danie jeszcze 10 minut po czym serwujemy z chlebem, makaronem lub ziemniakami.
Nie dodawaliśmy przepisów przez kilka tygodni. Wiadomo – wrzesień. Zamiast gotować uganialiśmy się po lasach za grzybami, podobnie jak zresztą większa część Rodaków. Św. Bartłomiej był tego roku łaskawy, grzyby obrodziły solidnie. Przeto dziś, jak można się było spodziewać, wjeżdża na tapetę przepis z wykorzystaniem grzybów.
Potrzebujemy:
● Schab - 1 kg
● Grzyby rurkowe – 500g
● Cebula – 2 szt.
● Mąka – 50g
● Sól, pieprz, majeranek
● Tłuszcz do smażenia
Grzyby (u nas maślaki i borowiki) czyścimy i kroimy w niezbyt drobną kostkę. Podobnie postępujemy z jedną cebulą. Oba składniki wsypujemy do nagrzanego, natłuszczonego kociołka i smażymy około 10 minut. Po tym czasie delikatnie solimy, przekładamy do miseczki i odstawiamy na bok.
Mięso kroimy w gruba kostkę, drugą cebulę w piórka. Cebulę delikatnie podsmażamy w kociołku, zaś schab przyprawiamy solą i pieprzem, obsypujemy mąka, Po chwili do smażącej się cebuli dodajemy przyprawione mięso i razem smażymy jeszcze jakiś czas czekając, aż mięso się zrumieni. Wówczas całość zalewamy wodą tak, aby zakryła składniki i dusimy na wolnym ogniu około 45 minut.
Kiedy stwierdzimy, że schab jest już miękki i gotowy do spożycia do kociołka dodajemy uprzednio podsmażone grzyby. Teraz jest również dobry moment aby doprawić danie pieprzem i majerankiem. Dusimy danie jeszcze 10 minut po czym serwujemy z chlebem, makaronem lub ziemniakami.
Brak komentarzy: