Leśna kuchnia cz. 15 - Błyskawiczny makaron z truskawkami.

Pojawiły się ostatnio na Bushcraft Polska głosy, że zazwyczaj gotujemy dania 'na bogato' - z wielkiej ilości ciężkich składników. Kolega Adam z tejże grupy natomiast potrzebował szybkiego dania na słodko na wypad w teren ze swoją dziewczyną. Postanowiliśmy więc przedstawić wam kompaktowe danie którego przyrządzanie nie zajmie więcej niż 15 minut.
Potrzebujemy:
*makaron (świderki, kokardki) - 150 g
* serek mascarpone - opakowanie 250g
* słodka śmietana 30% - 150 ml
* truskawki - około 300 g
* cukier puder, cukier waniliowy, kakao lub czekolada, sól
W dowolnym garnku, na dowolnym źródle ciepła (u nas: JetBoil) zagotować trzeba nieco wody ze szczyptą soli. Kiedy zacznie wrzeć, wrzucić makaron i ugotować al dente wg przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu makaron przestudzić.
Serek mascarpone rozetrzeć ze śmietaną tak, aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany lub cista na naleśniki. Dodać 2 łyżeczki cukru pudru i tyleż samo cukru waniliowego.
Kilka truskawek zostawić w całości, resztę utrzeć na miazgę z dodatkiem 2 łyżeczek cukru pudru.
Sposoby podania są dwa:
- można makaron wymieszać w sosie z serka mascarpone tak, żeby każdy kawałek pokryty był sosem (Rajek);
- można również polać sosem włożony do naczynia makaron (Margoo).
Niezależnie od powyższego makaron z sosem polewamy musem truskawkowym. Posypujemy cukrem pudrem oraz kakao (najlepiej za pomocą sitka), dekorujemy całymi lub pokrojonymi truskawkami (inne świetne dodatki to kilkanaście całych poziomek lub jagód, liście mięty)
Smacznego!







Brak komentarzy:

Obsługiwane przez usługę Blogger.