Leśna Kuchnia cz. 14 - Gulasz z karkówki na kiszonej kapuście.

Dzisiaj chcieliśmy przedstawić danie na wskroś tradycyjne. Zawiera w sobie typowe smaki charakterystyczne dla kuchni polskiej - wędzony i kiszony. Podanie również na sposób wyjęty żywcem z niedzielnego obiadu u mamy, aczkolwiek trzeba przyznać że to tylko propozycja, a całe dzieło można spożywać na kilkanaście różnych sposobów.
Potrzebujemy:
* Karkówka wieprzowa - 0,7 kg
* Kapusta kiszona - 0,4 kg
* Cebula - 3 szt
* Pieczarki - 6 szt
* Woda - 1,5l
* Nieco tłuszczu do smażenia - smalec lub olej
* Przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, majeranek, tymianek, kminek
Oraz jako propozycja podania:
* Ogórek szklarniowy
* Ziemniaki - 10 szt
* Śmietana kwaśna 18% - 330ml
* Koper - 1 pęczek
Na początek mięso kroimy w kostkę, cebulę w piórka, pieczarki w plasterki. Solimy dosyć porządnie. Wrzucamy do natłuszczonego, zawieszonego nad ogniem kociołka i zaczynamy smażyć. Kiedy składniki ładnie się przyrumienią dorzucamy kiszoną kapustę (wraz z sokiem, który przecież także jest przyprawą) i dusimy jeszcze chwilę, po czym zalewamy wodą (ok. 1l). Doprawiamy dwoma szczyptami kminku i dusimy około godzinę, może półtorej godziny co jakiś czas mieszając. Kiedy mięso jest już miękkie, doprawiamy gulasz garścią majeranku oraz do smaku solą i czarnym mielonym pieprzem.
W międzyczasie możemy w ognisku upiec 10 ziemniaków, które następnie obieramy ze skórki. Ogórka szatkujemy na cienkie plasterki, łączymy ze śmietaną, doprawiamy solą i koprem.
Gulasz podajemy razem z pieczonymi ziemniakami i mizerią
Smacznego :)







Brak komentarzy:

Obsługiwane przez usługę Blogger.