Leśna Kuchnia cz.1 - Grochówka.
Przepis na kociołek o pojemności 3l.
* kości schabowe wędzone - 300g
* boczek wędzony (nie parzony) - 150 g
* kiełbasa myśliwska - 300g
* groch - 150g
* cebula - 2 szt.
* czosnek - 2 ząbki
* marchew - 1 szt, mała
* ziemniak - 4 szt (400g)
* bulion "na wędzonym boczku" - jedna kostka
* majeranek - garść
* pieprz czarny grubo mielony - do smaku
- Cebulę pokroić w piórka, boczek w kostkę, kiełbasę i marchew w półplasterki. Wymienione produkty wsypać do kociołka po czym zawiesić naczynie nad ogniem. Wysmażyć do momentu zblanszowania warzyw.
- Dodać posiekany czosnek i wędzone kości, zalać wodą. Gotować pod przykryciem 30-45 min (zależnie od intensywności płomienia)
- Wyjąć kości wędzone i pozostawić do ostygnięcia. Wsypać groch. Nadal gotować pod przykryciem ok. 15 min.
- Kości obrać z mięsa. Mięso wrzucić do kociołka, kości można się pozbyć - np. przy pomocy psa. Wrzucić obrane i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Gotować około 20 minut.
- Kiedy ziemniaki zmiękną, doprawić zupę majerankiem i czarnym pieprzem. Wygrzać odkrytą zupę przez kilka minut nad stłumionym płomieniem.
- Spożyć.
/Wydumaliśmy sobie, że za każdym wyjściem do lasu będziemy szykować inne danie - ciekawe, na jak długo starczy pomysłów? Trzymajcie kciuki!/
Brak komentarzy: