Leśna Kuchnia cz. 111 – Szarpana Wieprzowina (Pulled Pork)


Szarpana wieprzowina to taki amerykański wynalazek znany u nich pod nazwą Pulled Pork. Mięso obrabiane termicznie przez długi czas w niskiej temperaturze jest przed podaniem rozrywane (szarpane) na włókna i serwowane najczęściej w kanapkach. Można w ten sposób przygotować karkówkę, łopatkę, żeberka – generalnie tłustsze elementy wieprzowej tuszy.
Mięso na szarpankę najczęściej piecze się lub grilluje, myśmy natomiast udusili je w żeliwnym kociołku i wyszło pierwsza klasa.

Potrzebujemy

● Mięso wieprzowe np. karkówka – 4 kg
● Pieczarki – 30 szt.
● Cebula – 10 szt.
● Czosnek – główka
● Musztarda
● Sól, pieprz, papryka słodka i ostra, kminek
● Tłuszcz do smażenia

Do podania potrzebne będą również bułki, świeże warzywa i ulubiony sos, np. czosnkowy
Oczywiście nie musicie przygotowywać od razu porcji 4 kg – proporcje można łatwo skalować.
Na początek mięso nacieramy porządnie solą, przyprawami i musztardą – patrz zdjęcie.
Następnie każdy kawałek mięsa (mieliśmy 3 kawałki) obsmażamy dokładnie w nagrzanym i natłuszczonym kociołku.
Obsmażone mięso odkładamy na chwilkę na bok, a do kociołka wsypujemy pocięte na plastry pieczarki, cebulę i czosnek. Smażymy aż się zrumienią, dodajemy obsmażone mięso, wlewamy ok. pół litra wody. Zamykamy kociołek i zaczynamy dusić potrawę.
Jako się rzekło, duszenie ma przebiegać w niskiej temperaturze, nie możemy więc palić pod kociołkiem regularnego ogniska. Proponujemy nagarniać żar z ogniska obok lub użyć węgla drzewnego do grilla. Może się zdarzyć że cała woda odparuje, wtedy trzeba ją uzupełnieć. Jeżeli widzimy że w środku odbywa się poważne wrzenie odstawiamy kociołek znad żaru i czekamy aż przestygnie. Taka zabawa trwa od 6 do 8 godzin.
Gotowe mięso ma to do siebie, że bez użycia siły rozpada się na pojedyncze włókna. Przed podaniem musimy całe mięso rozdrobnić, mieszając je z sosem powstałym w kociołku.
Do bułki nakładamy zdrową łyżkę szarpanej wieprzowiny. Dokładamy ulubione warzywa, polewamy niedużą ilością sosu.

szarpana wieprzowina pulled pork z ogniska

szarpana wieprzowina pulled pork z ogniska

szarpana wieprzowina pulled pork z ogniska

szarpana wieprzowina pulled pork z ogniska

szarpana wieprzowina pulled pork z ogniska

Brak komentarzy:

Obsługiwane przez usługę Blogger.