Leśna Kuchnia cz. 112 – Leczo błyskawiczne
Prosta wersja sezonowej potrawy,
stanowiącej swoisty miks węgierskiego oryginału
(nie zawiera cukinii) oraz francuskiego ratatouille (nie zawiera mięsa).
Wychodzi bardzo ciekawe, szybkie danie, którego smak podbijemy jeszcze używając
świeżych ziół.
Potrzebujemy:
● Kiełbasa – 0,5 kg
● Papryka – 0,5 kg
● Pomidory – 0,5 kg (mogą być z puszki)
● Cukinia – 0,5 kg
● Cebula – 3 szt.
● czosnek – 3 ząbki
● Wieże zioła: nać pietruszki, lubczyk, oregano
● Sól, papryka słodka, papryka ostra
● Olej roślinny do smażenia
Kociołek natłuszczamy i wieszamy
nad ogniem.
Wsypujemy kiełbasę pokrojoną
plasterki oraz pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy 10 minut.
Dodajemy pokrojoną w słupki
paprykę. Smażymy 10 minut.
Dodajemy pomidory oraz posiekany
czosnek. Smażymy 10 minut.
Dodajemy pokrojoną w gruba kostkę
cukinię. Wlewamy szklankę wody. Gotujemy 10 minut.
Dodajemy 2 łyżeczki słodkiej
papryki oraz posiekane świeże zioła. Doprawiamy solą i ostrą
papryką do smaku. Gotujemy 5 minut.
Podajemy z ryżem, makaronem lub
pieczywem.
Brak komentarzy: