Leśna Kuchnia cz. 133 – Smażony ser / Smažený sýr

11/13/2020

 

Smażony ser to takie dziwne czeskie (także słowackie) danie, niby banalne  i zalatujące fastfoodem, a jednak obecne w menu większości renomowanych czeskich restauracji. Ser jest panierowany, smażony w głębokim tłuszczu i podawany niezmiennie z frytkami i sosem tatarskim. Cholernie to kaloryczne i pewnie dlatego wyjątkowo smaczne. Wszyscy to lubią (Oprócz Margoo – ona woli knedle z gulaszem). Konieczne do zaliczenia, jeżeli jesteście w Czechach.

 

Potrzebujemy:

● Ser żółty bez dziur – 400g

● Bułka tarta i mąka do panierowania

● Jajka – 4 szt.

● Ziemniaki lub frytki mrożone

● Tłuszcz do smażenia

● Sól

 

Do kociołka wlewamy litr oleju, dorzucamy dwie kostki smalcu i wieszamy nad ogniem aby się porządnie rozgrzał. (więcej o smażeniu frytek w plenerze <o_w_tym_tutaj_miejscu>)

Ser kroimy w grube, ok. centymetrowe plastry. Panierujemy dokładnie tak, jak kotlety schabowe: najpierw w mące, potem w roztrzepanym jajku, bułce, i jeszcze raz w jajku i bułce. Jajko do panierowania można delikatnie posolić.

Pokrojone ziemniaki lub mrożone frytki smażymy najpierw, ich zarumienienie potrwa dużo dłużej niż smażenie sera.

Po odsączeniu frytek do kociołka z tłuszczem wrzucamy plaster opanierowanego sera i smażymy po 2 minuty z każdej strony.

Tradycyjne dodatki to sos tatarski i lekka surówka, ale ketchup i sos chilli na pewno także będą pasować.

 

 

Smażony ser z ogniska

Smażony ser z ogniska

Smażony ser z ogniska

Brak komentarzy:

Obsługiwane przez usługę Blogger.