Leśna Kuchnia cz. 13 - Żurek chrzanowy

Z pewnością zastanawialiście się kiedyś, czym różni się żurek od barszczu białego? Odpowiedź na to pytanie jest prosta. Otóż żurek przyrządza się używając zakwasu żytniego a barszcz biały pszennego. Co więcej, jeżeli barszcz biały ugotujemy z dodatkiem chrzanu, wówczas zupę taką nazywamy barszczem chrzanowym. 

Dzisiaj proponujemy Wam wariację na temat żurku.
* zakwas żytni (najlepiej domowy) - 0,5 l
* kilka jajek na twardo
* kilka ziemniaków
* kilka białych kiełbas
* śmietana 18%
* wędzony boczek - 300g
* kość schabowa wędzona - 300g
* cebula - 2 szt.
* czosnek - 2-3 ząbki
* bulion w kostce
* odrobina oleju rzepakowego do smażenia 
* majeranek, chrzan, sól i pieprz


Obraną cebulę kroimy w drobną kostkę, to samo czynimy z boczkiem. Następnie podsmażamy oba produkty na mocnym ogniu często mieszając. Zalewamy to około 1,5 l wody, wrzucamy kość schabową oraz kostkę bulionu i gotujemy około godzinę.


Po tym czasie wyławiamy kość, wrzucamy do zupy obrane i pokrojone w grubą kostkę ziemniaki i całość gotujemy. Kość schabowa obieramy z mięsa, które również wrzucamy do zupy.
Białe kiełbasy grillujemy na kracie ogniskowej.


Kiedy ziemniaki będą już miękkie, wlewamy zakwas traktując go jako przyprawę, czyli nie koniecznie cały a bardziej do smaku. Zupę zagęszczamy śmietaną oraz doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, posiekanym czosnkiem i zacną łychą tartego chrzanu.


Gotujemy całość jeszcze około 5 minut i serwujemy z grillowaną białą kiełbasa i jajkiem. Do dekoracji można użyć liść szczawiu, gałązkę pokrzywy lub młody pęd czosnku niedźwiedziego (oczywiście przyniesionym z własnego ogródka! Czosnek niedźwiedzi jest w Polsce pod ochroną!)


Spożywamy gorące :)








Brak komentarzy:

Obsługiwane przez usługę Blogger.