(prawie) Leśna kuchnia cz.9 - Kebab

Cóż, nie da się ukryć że chcąc wykonać kebab nad ogniskiem trzeba posiadać nieco sprzętu. Na plecach raczej go dźwigać nie będziemy, pozostają więc nam imprezy wybitnie stacjonarne. Rożen jest zasilany elektrycznie, posiada system samonapinający oraz płynną regulację obrotów. Sterowanie pilotem! Emotikon smile
10 kg karkówki, 5kg boczku, 2 kg szynki kroimy w grube plastry. Każdy plaster solimy, pieprzymy i posypujemy mieszanką przypraw do kebabu, po czym układamy warstwami w solidnym garze.Zalewamy litrem oleju uniwersalnego. Gar z mięchem wsadzamy do lodówy na mniej więcej tydzień, aby mięso porządnie się przemacerowało i skruszało. Po tym czasie nabijamy mięcho na rożen. Co kilka plastrów warto nabić kawałek słoniny. Spożywamy z surówkami i sosem czosnkowym, podane w podpieczonej na grillu tortilli.











Brak komentarzy:

Obsługiwane przez usługę Blogger.